José Ortega y Gasset, filòsof espanyol i un dels pensadors més rellevants del segle XX, va escriure La rebelión de las masas el 1927. Just abans del Crack del 29 i de la Gran Depressió.
El títol del llibre ens pot fer recordar el moviment dels indignats del 15-M, però no va per aquí la cosa. Essencialment l'autor va manifestar que cada cop més, el món estaria dirigit per mediocres. La filosofia ens ensenya a veure el món i aquest llibre n'és un bon exemple.
Ortega y Gasset creia que la democràcia liberal estava seriosament amenaçada pels règims totalitaris comunista i feixista. La qüestió era que les majories vulgars estaven guanyant la partida a les minories selectes. Ortega defensava la preeminència dels governs d'aristòcrates, és a dir dels més preparats, dels més qualificats, dels millors, per sobre dels governs dels hombre masa, és a dir dels mediocres. Per tant, denunciava que individus rudes i vulgars com Stalin a Rússia i Mussolini a Itàlia, haguessin accedit al control de l'Estat i del govern, respectivament.
Ara, el 2012, Argentina està dirigida per una populista i per un economista amb mànigues de camisa, Síria està dirigida per un sanguinari i Espanya està encapçalada per un troglodita caçador d'elefants. Les coses no han canviat tant...
Llegiu Ortega. Us farà pensar en la misèria econòmica, política i cultural de l'actualitat.
Bona reflexió!
ResponEliminaBenvolgut Marc, reconec que no he llegit mai res d'Ortega y Gasset però amb el que estàs comentant però serà qüestió de revisar-lo.
ResponEliminaDoncs sí, va ser un visionari que parlava de coses tan actuals com la Unió Europea o el poder dels mitjans de comunicació. A part del llibre que comento a l'entrada, també et recomano (si no l'has llegit) "España invertebrada". Records!
ResponElimina